De Mos eist rectificatie van Nieuwsuur over opmerking ‘die veroordeeld worden’

‘Trial by media’ schijnt geen grenzen te kennen

Richard de Mos is woedend over het fakenews dat gisterenavond door Nieuwsuur is verspreid. In het item over Geert Wilders verwijst presentator Jeroen Wollaars naar het feit dat er in Den Haag politici zijn ‘die veroordeeld worden voor deelname aan een criminele organisatie’. Hiermee verwijst hij naar de Hart voor Den Haag wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui. (1)

“De alles vernietigende persuitingen van het OM, waar met keiharde valse beschuldigingen het beginsel ‘onschuldig tot het tegendeel bewezen is’ met voeten is getreden, missen ook bij het journaille haar uitwerking niet. Terwijl nog niet eens bekend is of deze zaak ook daadwerkelijk onder de rechter komt en zonder dat ik nog maar een seconde ben verhoord over de knotsgekke aantijgingen, stelt Nieuwsuur doodleuk dat er een veroordeling zal volgen”, aldus Richard de Mos, die niet alleen alle aantijgingen naar het naar het Rijk der Fabelen verwijst, maar ook een snelle rectificatie van het actualiteitenprogramma eist.

De Mos doet in maart met een nog te presenteren beweging mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. “Hoop dat wij daarbij een eerlijke kans krijgen om onze Ombudspolitiek landelijk uit te rollen, zonder een grenzeloze ‘trial by media.”

Peter Plasman, de advocaat van De Mos, vult aan: “Dit kan Nieuwsuur zich niet permiteren. Zo’n uitspraak doen en daarna niet meteen herstellen. Nieuwsuur moet dit in de komende uitzending terugnemen. Ik heb ze gesproken en het programma zegt dat er duidelijk sprake is van een verspreking, maar dat het natuurlijk niet goed is. Vanavond wordt het in de uitzending rechtgezet. We zullen erop toezien dat dit gebeurt.”

(1) https://twitter.com/nieuwsuur/status/1301971449155129345?s=21